Celerovo-dýňová polévka
Porce
2
porcePříprava
15
minutDoba vaření
45
minutPotřebné suroviny
1 menší dýně hokaido
1 celer bulva
3 PL olivového oleje
Máslo 2 tenší plátky
2 ks cibule
4 stroužky česneku
sůl, čerstvě mletý pepř, kurkuma, trochu chilli mletého, mletý kmín
bylinky na ozdobu: petržel, kopr…co máte rádi..
Postup
- Dýni pořádně umyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky. Celer očistíme a také nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno.
- V hrnci zahřejeme olej a jeden plátek másla a orestujeme na něm cibulku s česnekem. Přidáme dýni s celerem a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme trochu kurkumy, mleté chilli a mletý kmín. Zalijeme horkou vodou, aby byla dýně s celerem ponořená, a vaříme do měkka.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém, přidáme druhý plátek másla. V případně potřeby dolijeme ještě trochu horké vody.
- Dáme do misek, posypeme čerstvými bylinkami a vychutnáváme si zdravou a krémovou polévku. Ideální na večeři. Dobrou chuť.